Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, fost director al Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, spune că 55 de inimi pentru transplant au fost "irosite" după desfiinţarea IBCvT, clinica din Spitalul Judeţean neavând condiţii.
Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, Radu Deac, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că, din datele sale, un număr de 55 de corduri - 20 în 2012 şi 35 în acest an - au fost irosite, după desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant de la Târgu Mureş, în 2011, şi transformarea lui în clinică în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu.
Deac, care a condus timp de decenii IBCvT Târgu Mureş, a precizat că acesta era singurul centru din ţară unde se făcea transplant de cord şi că decizia din 2011 a pus medicii în imposibilitatea de a mai face această operaţie.
"E vorba de 20 de corduri pentru transplant în 2012 şi 35 în acest an, din datele mele, de la Agenţia Naţională de Transplant, dar şi din alte părţi. Acesta a fost numărul de donatori din ţară de la care s-au recoltat organe şi, chiar dacă au fost solicitări de a se recolta şi utiliza şi inimi pentru transplant, nu a fost posibil. Desfiinţarea IBCvT a creat dezorganizare, lipsuri materiale, lipsuri de personal şi toate au împiedicat activitatea de transplant cardiac. Practic, nu avea niciun rost să se recolteze, chiar dacă familiile unor donatori au oferit posibilitatea de a se utiliza şi inimile", a spus Deac.
El a menţionat că din 1999, când a început activitatea de transplant de cord la Târgu Mureş - IBCvT fiind singurul centru din ţară unde se făcea această operaţie - s-au realizat 50 de astfel de operaţii în total, numărul variind în fiecare an, în funcţie de numărul de donatori.
"Numărul de donat