Hamburgerul este poate cea mai raspadita gustare, pranz chiar, de pe glob, iar lanturile fast-food l-au facut de-a dreptul celebru. Desi reteta si conceptul are origine europeana, iar numele se trage de la orasul Hamburg din Germania, faima i-a adus-o tot America.
In principiu, este vorba de o chifla cu umplutura din carne si putin zarzvat, dar variantele sunt nenumarate, carnea fiind adesea de vita, uneori de porc si rareori de berbec. Japonezii il fac adesea cu peste, in loc de carne, cu orez si varza.
Nici la acest capitol nu lipsesc curiozitatile. La 13 noiembrie 2004, japonezul Takeru Kobayashi a batut un record, mancand 69 de astfel de sandvisuri in 8 minute. La respectivul concurs al doilea clasat a fost o femeie, americanca Sonya Thomas, care a inghitit pe nemestecate 46 de astfel de "gustari".
Tot la capitolul curiozitati se incadreaza si faptul ca mijoacele media din Coreea de Nord au contestat istoricul hamburgerului, sustinand ca alimentul a fost inventat de liderul Kim Tounj II, in anul 2000.
Cel mai mare hamburger din lume a fost realizat la restaurantul Denny's Beer Banel Bup din Pennsylvania, SUA. Cantarea 6,75 kg si a fost consumat de un grup de petrecareti.
Unii producatori s-au intrecut in a produce un hamburger sofisticat si cat mai scump, pentru a satisface nu numai pofta gurmanzilor, ci si fasoanele simandicosilor, comenteaza Big Picture, oferind cateva exemple edificatoare in acest sens.
Las Vegas
Sub denumirea Fleur Burger, la unul din cele mai simandicoase restaurante din Las Vegas se poate servi cel mai scump hamburger din lume, la pretul de 5.000 dolari. Ce e drept, in pret intra si o sticla de vin vechi Chateau Petrus, recolta 1995.
Michigan
Intr-un bar pentru sportivi din Mallie, Michigan, SUA, se serveste un hamburger urias, care se