Contul curent al României a încheiat pe excedent primul trimestru din acest an, de 69 milioane euro, pentru prima dată în istorie, în special pe fondul scăderii de trei ori a deficitului comercial de bunuri şi servicii şi al reducerii la jumătate a profiturilor repatriate, arată datele BNR.
În primul trimestru al anului trecut, contul curent a înregistrat un deficit de 796 milioane euro, ceea ce înseamnă că de la un an la altul poziţia contului curent pe primele trei luni s-a îmbunătăţit cu 865 milioane euro.
Pe partea schimburilor de bunuri, România a încheiat primul trimestru din 2013 cu un deficit de 552 milioane euro (exporturi de 11,58 miliarde euro şi importuri de 12,13 miliarde euro), de peste două ori sau cu 640 milioane euro mai mic decât în perioada similară a anului trecut, când deficitul a fost de 1,19 miliarde euro. Faţă de anul precedent, exporturile au crescut cu 4,6%, iar importurile au scăzut cu 1,1%.
În ceea cepriveşte schimbul de servicii din primul trimestru, România a încheiat cu un surplus de 153 milioane euro, cu 232 milioane euro mai bine decât înainte cu un an (deficit de 79 milioane euro).
Cumulat, schimbul de bunuri şi servicii din primul trimestru au generat în primul trimestru un deficit 399 milioane euro, de peste trei ori mai mic decât în 2012, când a fost de 1,27 miliarde euro.
O îmbunătăţire semnificativă, cu 347 milioane euro, a consemnat-o şi poziţia de Venituri, care măsoară fluxurile companiilor, de la un deficit de 668 milioane euro în primele trei luni din 2012, la un deficit de 321 milioane euro în 2013.
Graţie acestor îmbunătăţiri ale schimbului de bunuri şi servicii şi a „Veniturilor”, excedentul „Transferurilor curente” a reuşit să acopere deficitele de mai sus, deşi s-a redus semnificativ, cu 354 milioane euro, până la 789 milioane euro.
Pe lângă primul surplus din istorie al co