După ce fotografia câştigătoare a competiţiei internaţionale de fotografie "World Press Photo", care înfăţişează o înmormântare în Fâşia Gaza, a fost contestată de mai mulţi jurnalişti, pe motiv că a fost modificată, experţii independenţi au ajuns la concluzia că, deşi au fost operate modificări asupra imaginii, nu este vorba de un compozit, conform unui comunicat remis redacţiei.
Astfel, fotografia lui Paul Hansen, care arată doi bărbaţi cărând cadavrele a doi copii, omorâţi într-un bombardament israelian în Gaza, premiată la "World Press Photo" în 2013, a fost contestată de mai mulţi jurnalişti şi bloggeri pro-Israel.Ei au susţinut că imaginea ar fi compusă din trei cadre distincte.
Totuşi, trei experţi independenţi au ajuns la concluzia că, deşi imaginea publicată a fost retuşată- din punct de vedere al culorii şi tonalităţii, nu există dovezi de manipulare "semnificative" a fotografiei, conform unui comunicat al World Press Photo, remis redacţiei.
Citeşte şi Istoria recentă, surprinsă în fotografii CUTREMURĂTOARE. Când le puteţi vedea la Bucureşti
"Comparaţia fişierului RAW (neprocesat, n.red.) cu versiunea premiată arată, într-adevăr, că fotografia a fost supusă unui proces consistent de post-procesare, în sensul că unele zone au fost luminate, iar altele întunecate. Însă, în ceea ce priveşte poziţia fiecărui pixel din imagine, ea nu a fost modificată - avem aceleaşi poziţii atât în JPEG (imaginea premiată), cât şi în fişierul RAW. Prin urmare, exclud varianta unei fotografii compuse din mai multe imagini", a punctat expertul în fotografie digitală Eduard de Kem.
Cei trei experţi contactaţi de organizatori, Eduard de Kem, de la Institutul Olandez de Fotografie Digitală, dr. Hany Farid, profesor de informatică şi co-fondator al Colegiului Dartmouth şi CTO al Fourandsix Techologies şi Kevin Connor, CEO al Fourandsix Technologies, au