De două luni, nu s-a semnat contractul de finanţare pentru spital. CAS dă prea puţini bani, „reclamând” cabinetele goale din Policlinica Maternităţii şi medicii prea ocupaţi cu consultaţiile la privat. Conducerea Maternităţii arată că de 9 luni li se dau bani doar pentru salarii!
Deşi din aprilie aproape toate spitalele din judeţul Braşov au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate a Judeţului Braşov (CAS), negocierile dintre Casă şi Spitalul Clinic de Obstetrică - Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea”, mai cunoscut drept Maternitate, par a ieşi din impas abia azi. Un precontract între aceste instituţii există, pentru că altfel nici un fel de plăţi nu se puteau efectua de către CAS către Maternitate începând cu 1 mai, dar, se pare, abia azi lucrurile pot intra într-o oarecare normalitate. Spunem oarecare, deoarece obiecţii există de ambele părţi. În timp ce directorul CAS Braşov, dr. Ion Călin Răuţia, spune că managerii Maternităţii nu vor să îşi optimizeze activitatea, managerul spitalului în cauză susţine că de la Casă li se oferă prea puţine fonduri.
CAS: La Maternitate ar trebui un management mai profesionist”
„Noi avem contracte cu toate spitalele încă din luna aprilie” spune directorul Răuţia. El a mai adăugat apoi că ,,CAS plăteşte serviciile medicale pe baza unor acte normative după care calculăm suma ce revine lunar unui spital. Luăm în calcul de la numărul de paturi, la perioada optimă de spitalizare, care este normată la 5,5 zile, şi până la ICM, respectiv gradul de dificultate al intervenţiilor. La Maternitate acest grad este scăzut. Oricum, anul acesta l-am urcat de la 0,8 la 0,84, dar, prin comparaţie, la Spitalul Judeţean acesta este de 1,4. Am înţeles nemulţumirea staff-ului de la Maternitate legată de faptul că au scăzut de la 1.440 de cazuri rezolvate la 1.370 şi, implicit, au primit o sumă mai mică. Dar ce pot face ei, p