Municipiul Slatina deţine, teoretic, trei parcuri, toate având dimeniuni relativ reduse pentru ceea ce ar trebui să însemne cu adevărat un parc. Cel mai mare este Expo-Parcul, ce ocupă o poziţie generoasă în centrul urbei şi face legătura între partea modernă şi cea istorică a Slatinei, dar cel mai îndrăgit parc este cel aflat pe strada Piteşti, aceasta şi pentru că este foarte vechi, având rădăcini ce pornesc din ultimii ani ai sec. XIX.
Parcul de pe strada Piteşti a fost, la origini, o mare grădină publică. Locuitorii municipiului îndrăgesc acest parc pentru că este cel mai vechi, iar liniştea şi umbra pe care o regăsesc aici nu o întâlnesc în nicio parte a oraşului. Dar majoritatea slătinenilor nici nu bănuiesc cât de vechi este cu adevărat. Există informaţii certe, atestate şi de istorici, care relevă că, în primii ani ai secolului XX, însăşi principesa Elisabeta (1894-1956), fiica cea mai mare a Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, devenită ulterior Regina Elisabeta, se plimba pe aleile grădinii publice de pe strada Piteşti.
“Parcul Piteşti este printre cele mai vechi locuri de promenadă din istoria municipiului Slatina. La finele sec. XIX – începutul sec. XX, slătinenii se adunau aici în zilele de sărbătoare, se îmbrăcau cu hainele cele mai bune şi se plimbau în acest perimetru, discutat despre orice, copiii mâncau îngheţată şi bomboane, deci, acest parc era locul de promenadă al slătinenilor. Desigur, pe atunci, el nu era un parc aşa cum înţelegem noi acum acest termen, ci o grădină publică, aşa cum erau toate actualele parcuri ce au o istorie în spate. În primii ani ai secolului XX, chiar viitoarea regină Elisabeta, fiica regelui Ferdinand, s-a plimbat nu de puţine ori pe aleile sale”, declară Aurelia Grosu, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean Olt.
Acest parc a rămas în memoria locuitorilor urbei şi nu numai şi datorită unui e