Un profesor universitar din Capitală a analizat, în teza sa de doctorat axată pe geografia mentală, cum văd tinerii forma administrativă a ţării, ţinând cont şi de câte ore petrec pe internet şi în faţa televizorului.
Cristian Ciobanu (28 de ani) este profesor universitar şi doctor în geografie mentală, adică studiază percepţia oamenilor asupra spaţiului. Pasionat de cunoaşterea fizică şi psihică deopotrivă, profesorul şi-a făcut teza de doctorat folosind mai multe studii concepute de el în perioada 2008-2011, prin care şi-a propus să „măsoare“ şi „să construiască“ harta mentală a Capitalei.
Geografia mentală este, totuşi, o formă diferită de geografia fizică. Profesorul Cristian Ciobanu explică încă de la început că spaţiul mental - harta mentală - a unui individ este o entitate psihică unică. „Spaţiul mental nu se conformează legilor spaţiului fizic. Acesta este dinamic, asimetric, ceea ce face imposibilă redarea fidelă a acestuia“, susţine Cristian Ciobanu.
Ţara, văzută de elevi şi studenţi
La baza cercetării privind felul în care sunt percepute judeţele ţării au stat 157 de respondenţi, mai exact 60 de studenţi de la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Geografie, secţia Turism, din anii III de licenţă şi I de master, şi 97 de elevi de liceu din clasele X-XI, de la Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu“ din Capitală.
Cercetarea s-a desfãşurat în lunile mai - iunie 2010. Atât elevii, cât şi studenţii au fost împărţiţi în câte două grupuri: unii au primit o hartă administrativă a României, fără niciun alt element în afară de conturul graniţelor şi al limitelor de judeţ, iar ceilalţi au primit o hartă fizică a ţării doar cu nuanţele reliefului şi cu apele. Toţi au trebuit să identifice judeţele. Tinerii au răspuns şi unui chestionar privind orientarea în oraş şi în afara lui, dar şi cât de des folosesc internetul şi televizorul.
Du