Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, spune că este un susţinător al continuării programului de producţie a energiei nuclare în România, iar faptul că investiţia în unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă nu a fost continuată nu este un eşec, "ci doar un impas".
"Sunt un susţinător al programului nuclear în România.(...) Nu doresc să evoc acum motivele pentru care investiţia în reactoarele 3 şi 4 nu a mai fost continuată. Nu socotesc un eşec fără ieşire ceea ce s-a întâmplat cu parteneriatul pentru reactoarele 3 şi 4, ci doar un impas din care sper să ieşim”, a declarat miercuri Vosganian la simpozionul NucInfo’ Day, organizat de Agenţia Nuclearǎ şi pentru Deşeuri Radioactive, cu sprijinul MEDIAFAX şi gandul.info.
Guvernul a semnat în 2008 un parteneriat cu mai multe companii pentru derularea investiţiei în reactoarele nuclearelectrice 3 şi 4 de la Cernavodă, evaluat la acea dată la patru miliarde de euro. În 2006 această investiţie era estimată să ajungă la două miliarde de euro.
În 2013, când Vosganian a redevenit ministru al Economiei, investiţia este evaluată la 6,5 miliarde de euro. Vosganian a mai fost ministru al Economiei între finele anului 2006 şi 2008.
Totodată, în 2010, companiile CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), GDF SUEZ (Franţa) şi RWE (Germania) s-au retras din proiect. De atunci, Guvernul susţine că este în căutare de noi parteneri, având discuţii cu mai multe companii, inclusiv sud-coreene şi chineze.
Iniţial gândit să fie derulat de un joint venture între stat, reprezentat de Nuclearelectrica, şi companii străine, în care niciunul dintre participanţi să nu aibă pachete majoritare, proiectul reactoarelor 3 şi 4 este acum controlat de stat, cu o participaţie de peste 80%.
Vosganian spune că Guvernul are toată susţinerea pentru energia nucleară şi că încă nu a abandonat ideea de a mai construi o centrală nucleară, în