Alegerile legislative anticipate din Bulgaria cauzate de cele mai mari proteste de stradă antisărăcie şi antipoliticieni din ultimii 16 ani au stabilit două precedente, unul fiind că pentru prima dată în istoria recentă a ţării un partid, acelaşi aflat la guvernare în timpul protestelor, a ieşit câştigător de două ori consecutiv, iar celălalt că pentru prima dată victoria a fost obţinută printr-un număr redus de voturi.
Alegerile au adus un mic partid, ultranaţionalistul Ataka, în situaţia de a fi elementul cheie în formarea oricărei noi coaliţii de guvernare. Formaţiunea militează pentru naţionalizarea companiilor privatizate şi acuză multinaţionalele că jefuiesc Bulgaria, aceleaşi critici aduse de demonstranţi.
Alegerile au fost câştigate de partidul conservator GERB condus de Boiko Borisov, fostul premier care a demisionat în februarie, împreună cu tot cabinetul său, cauzând alegerile anticipate. GERB a primit 31% din voturi, comparativ cu 40% în alegerile din 2009.
Partidul socialist s-a plasat pe locul doi în alegeri, cu 27% din voturi, iar Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, formată în principal din bulgari de etnie turcă, s-a situat pe poziţia a treia, cu 10% din sufragii. Locul patru îl ocupă formaţiunea Ataka, cu 8% din voturi. În aceste condiţii niciunul din aceste partide nu poate forma singur un guvern doarece nu are suficiente locuri în parlament. Socialiştii vor forma probabil o alianţă cu Mişcarea pentru Drepturi şi Libertate, dar nici aşa nu vor putea alcătui un guvern. De aceea, Ataka este partidul cheie în orice strategie, scrie The Wall Street Journal. „Pentru prima dată în istoria recentă un partid a câştigat două alegeri consecutive, dar, pentru prima dată în istoria recentă, un partid a câştigat cu atât de puţine voturi, un pic mai mult de un milion“, a afirmat Georgi Markov, fost judecător la Curtea Constitu