Tulcea este un județ care, pentru că are parte de Dunăre, se lovește destul de des de ceea ce îi poate face apa omului. Nu vorbim de spălatul periodic al epidermei, căci acesta nu este privit drept o calamitate decât de o parte restrânsă a populației. Este vorba, desigur, despre braconaj, inundații, drumuri rupte și așa mai departe.
Firește, nu este ca și cum autoritățile locale ar fi aflat abia acum că Dunărea mai provoacă și inundații sau că, din momentul în care se repede asupra unui drum, are prostul obicei de a-l distruge. Astea sunt lucruri cunoscute de generații întregi, dar, mereu, speranța celor care ar trebui să facă ceva pentru prevenirea inundațiilor este ca apa să nu vină prea mare niciodată în mandatul lor. De aceea, deși sunt cunoscute zonele cu probleme, digurile șubrede și drumurile expuse intemperiilor, acestea nu sunt reparate sau îmbunătățite decât în momentul în care apa a trecut de ele, le-a distrus și a luat, eventual, cu ea găini, porci și, uneori, oameni.
Dacă lucrările s-ar executa la timp ar fi, totuși, un dezastru pentru afaceriștii din zonă, obligați să participe la licitații. Așa, însă, zonele lăsate în paragină justifică acordarea de contracte de urgență, prin negociere directă, fără anunț de participare. Chestie de care a beneficiat săptămâna trecută Deltacons SA, care a primit fără licitație două contracte (consolidarea unui dig și înălțarea unui drum) în valoare totală de peste un milion de dolari. Scurt. Pentru că lungă este doar istoria Deltacons de finanțare a partidelor politice, filialele locale, prioritate având cele care dau ordonatorul de credite, în cazul de față PSD.
Publicat în Cațavencii, nr. 19 (97), 2013
Tulcea este un județ care, pentru că are parte de Dunăre, se lovește destul de des de ceea ce îi poate face apa omului. Nu vorbim de spălatul periodic al epidermei, căci acesta nu est