Aliona Moraru: „Problemele care le întâlnim sunt birocraţia, corupţia, legislaţia fiscală nu prea favorabilă.”
Osteniţi de munca peste hotare şi mânaţi de dorul de casă, o parte dintre moldoveni decid să se întoarcă în ţară, iar cu experienţa acumulată şi banii agonisiţi printre străini, încearcă să-şi deschidă o afacere.
Unii dintre ei apelează la programul „Pare 1+1” în care guvernul promite să adauge un leu la fiecare leu investit de muncitorii moldoveni.
Printre ei se numără şi Aliona Moraru, patroana unei întreprinderi de producere a nutreţurilor, din comuna Bardar. Banii investiţi în afacere, Aliona i-a adunat timp de şase ani, muncind în Italia:
Aliona Moraru x Aliona Moraru Aliona Moraru: „În prealabil ne ocupam cu creşterea păsărilor şi am văzut că în Moldova sunt foarte multe minusuri în ceea ce priveşte calitatea nutreţului combinat şi am hotărât să punem pe picioare o afacere prin care să producem nutreţ de calitate. Suntem încă în investiţii, profit probabil o să avem în următorii ani.”
Europa Liberă: Dvs aţi fost şase ani în Italia. Care este diferenţa, de exemplu, dintre a face acolo afaceri şi aici, în R. Moldova?
Aliona Moraru: „Aici, problemele care le întâlnim sunt birocraţia, corupţia, legislaţia fiscală nu prea favorabilă. Dacă peste hotare ştiu că legislaţia fiscală se adoptă pe doi ani înainte, în Moldova poţi să te trezeşti a doua zi cu schimbări în legislaţie chiar şi în mijlocul anului.”
În prezent, la întreprinderea gestionată de Aliona Moraru lucrează opt muncitori. Am insistat să aflu de la ea ce crede că ar trebui să se schimbe astfel încât tot mai mulţi moldoveni să revină acasă?
Aliona Moraru: „Cred că ar trebui să înceapă de la clasa guvernantă, să-şi îndeplinească responsabilităţile măcar aşa cum ni le îndeplinim noi pe ale n