Preţurile la alimente ar putea creşte după 1 ianuarie 2014, prin dispariţia a mii de lucrători români şi bulgari din agricultura britanică. Un comitet de experţi a atras atenţia că după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii, mii de români şi bulgari, care actualmente culeg recolte ar putea migra către alte munci mai bine plătite, fermierii britanici fiind nevoiţi să majoreze salariile, pentru a putea atrage forţă de muncă în domeniu, cu impact direct asupra preţurilor produselor livrate către supermagazine.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Preşedintele comitetului consulativ de experţi privind migraţia al Agenţiei Britanice a Frontierelor, profesorul David Metcalf, a recomandat Guvernului să ia în considerare o nouă schemă, prin care să se permită lucrătorilor din alte ţări să lucreze în agricultură. Comitetul sugerează înlocuirea românilor şi bulgarilor cu lucrători proveniţi din Republica Moldova, Ucraina sau Belarus.
Începând cu 2005, funcționează o schemă specială pentru români și bulgari, care pot fi angajați la munci agricole sezoniere, în limita unei cote care nu depășeste 21.250 în fiecare an, timp de șase luni anual, ceea ce reprezintă circa o treime din totalul lucrătorilor sezonieri din agricultura Marii Britanii.
Profesorul Metcalf a avertizat că în cazul dispariției acestei forțe de muncă ieftine, fermierii vor fi nevoiţi să recruteze lucrători mai scumpi, ceea ce va avea un efect asupra prețului produselor alimentare, iar în unele cazuri, pentru a rămâne competitive, supermagazinele ar putea apela la importuri. Muncă grea, prost plătită
În raportul experților se trage un semnal de alarmă, avertizându-se că prețurile legumelor și fructelor ar putea crește cu până la 15%. De pildă, o companie agricolă din comitatul Shropshire, care produce salată verde a ridicat prețul pe unitate de la 75 de penc