A trecut mai mult de o lună de la implementarea coplăţii, iar spitalele au început să numere sumele obţinute de la pacienţii care au plătit între 5 şi zece lei la externare. Rezultatele nu înclină balanţa în favoarea acestei taxe, impuse în premieră bolnavilor români din acest an, menită să descurajeze internările nejustificate. Ceea ce n-a prevăzut Ministerul Sănătăţii însă este faptul că majoritatea celor care se internează, justificat sau nejustificat, intră în categoria celor scutiţi de această taxă.
De exemplu, la spitalul din Târgu-Jiu, încasările din coplată sunt mai mici decât cele din taxa de parcare. Spitalul a încasat, în luna aprilie şi în prima jumătate a lunii mai, suma de 4.000 de lei din coplata achitată de pacienţi la externare.
"Am încasat puţin peste 4.000 de lei pe lunile aprilie şi mai, coplata a fost stabilită la 5 lei, iar banii se pot folosi de la investiţii până la achiziţii de hrană. Este o sumă mică, dar nici nu aveam aşteptări mai mari. Cred că se încasa mai mult din taxa de parcare, care era de 10 lei pe zi, dar s-a renunţat la ea, a fost introdusă de vechea conducere şi nu era tocmai în regulă", a precizat Cristian Vlădoianu, managerul unităţii medicale.
Spitalul orăşenesc Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud a încasat în luna aprilie, din coplată, doar 21 lei, reprezentând suma achitată de trei pacienţi care îndeplineau condiţiile prevăzute de lege. "La noi se internează multe lăuze, copii, pensionari care au pensia mai mică de 700 lei, de aceea încasările din coplată nu sunt aşa de mari", a explicat directorul spitalului din Beclean.
Aproape 2.600 de lei reprezintă suma încasată de Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba în prima lună de la intrarea în vigoare a legislaţiei care prevede coplata, iar banii obţinuţi au fost folosiţi pentru achiziţionarea unor materiale de protecţie şi de curăţenie. Mai exact, cu ace