Eugen Irimia, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), a afirmat că producătorii de carne de pui din România l-au contactat ca să-i spună că au mărit la 35 de zile perioada de creştere a puilor. Măsura a fost luată pentru dispariţia urmelor de antibiotic din acest tip de carne.
Articolul “Puii de pe piaţa românească sunt plini de antibiotice şi de hormoni”, publicat la sfârşitul lunii ianuarie de ziarul “ring”, a avut un impact puternic şi rezultate pe măsură. Astfel, marii producători de carne de pui au anunţat că au mărit perioada de creştere a puilor pentru ca antibioticul administrat acestora să aibă timp să se elimine. “În urmă cu trei săptămâni, cu ocazia întâlnirii anuale organizate, la Palatul Parlamentului, de asociaţia FACIA cu autorităţile de control şi cu producătorii de carne, lapte şi pâine pentru a discuta despre calitatea produselor alimentare, am fost contactat de marii producători de carne de pui din România. Aceştia mi-au spus că, după apariţia articolului din «ring» au îmbunătăţit calitatea puilor. Producătorii mi-au explicat că au scos o parte din antibiotic, au redus hrana care conţinea hormoni şi au mărit perioada de sacrificare a puilor de la 21-28 de zile la 35 de zile, timp în care se elimină antibioticul. Au invitat Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor să vină să verifice graficele şi chiar ne-am dus şi ne-am convins că aşa este. Nimeni nu-şi permite să treacă altceva în graficul de creştere pentru că ar fi depistat la controale”, ne-a declarat Eugen Irimia, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
Importuri de pui cu hormoni şi de ficăţei, refuzate
Un alt efect al articolului din “ring” a fost avalanşa de controale la importuri, demarate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ne spune Eugen Iri