Incendierea pajiştilor şi a păşunilor a devenit o obişnuinţă a proprietarilor de terenuri la nivelul judeţului Suceava, în special în perioada de primăvară şi de toamnă.
Acest procedeu este preferat de proprietarii terenurilor, deoarece este mai uşor de igienizat terenul înainte sau după exploatare, decât prin alte metode.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, de la an la an se constată o creştere a numărului de astfel de evenimente. De la începutul lunii aprilie a.c. şi până în prezent, militarii ISU au fost solicitaţi să intervină la nu mai puţin de 25 de incendii de vegetaţie uscată şi 18 incendii care s-au manifestat la fondul forestier.
Deoarece situaţia existentă la nivelul judeţului Suceava poate fi extrapolată la nivelul întregii ţări, Guvernul României a adoptat pe data de 23 aprilie 2013 „Ordonanţa de Urgenţă nr. 34 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991”. Prezenta ordonanţă a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 267 din 13.05.2013.
Ordonanţa mai sus menţionată reglementează contravenţiile, sancţiunile şi modul de aplicare al acestora.
Art. 14, alin. 1, lit. f: constituie contravenţie arderea pajiştilor permanente. Art. 14, alin. 2, lit. a: contravenţia prevăzută la art. 1, lit. f se sancţionează cu amendă de la 3000 la 6000 lei pentru persoana fizică, respectiv cu amendă de la 25.000 la 50.000 pentru persoana juridică. Art. 15, alin. 2: constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor pentru faptele prevăzute la art. 14, alin. 1, lit. f se fac şi de către personalul din cadrul Jandarmeriei Române, precum şi de către ofiţeri şi subofiţeri din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste.