Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei din perioada 2007-2008 a fost cel mai amplu program din Europa, a apreciat, ieri, preşedintele Organizaţiei Municipale PDL Suceava, Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care s-a întrebat de ce în ţări ca Marea Britanie sau ţările nordice, unde sistemul sanitar este aproape socialist, nu s-a făcut un astfel de program. „Este din cauza raportului cost - beneficii. Asta trebuie urmărit” a spus el, într-o conferinţă de presă.
Dr. Cristian Irimie a arătat că, la programul care s-a derulat în perioada 2007-2008, la unele laboratoare au fost decontate mult mai multe analize decât kituri achiziţionate. „Nu erau kituri câte analize au fost plătite” a spus Irimie. El a apreciat că reluarea acestui program trebuie făcută cu transparenţă la cheltuirea banilor.
Irimie a mai spus că programul este foarte bun, util populaţiei şi că nu-l va critica, întrucât nu doreşte să intre într-o dispută cu ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu. „Nu am să-l critic, pentru că ministrul a spus că se va lupta cu toţi cei care îl critică şi nu vreau să mă lupt cu el” a precizat Cristian Irimie.
Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat săptămâna trecută că programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei va fi reluat, dar deocamdată nu poate spune când şi sub ce formă. Nicolăescu a mai spus că vrea să introducă şi o serie de programe de prevenţie secundară, centrate în special pe populaţia tânără, în acest sens fiind deja iniţiate discuţii.
Eugen Nicolăescu a precizat că se doreşte a se acţiona pe trei paliere în perioada următoare, respectiv pe implicarea şi responsabilizarea fiecărui cetăţean privind sănătatea sa, implicarea comunităţii locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în situaţii de risc şi stabilirea unei colaborări între Ministerul Sănătăţ