* O agenţie de ştiri citează surse bancare potrivit cărora FNGCIMM, instituţie deţinută de statul român, ar fi avut 24 de milioane de euro plasate la sucursala cipriotă
Cine a avut emoţii că îşi poate pierde banii depuşi la Bank of Cyprus România nu a ştiut că însuşi statul român, printr-o instituţie, avea 24 de milioane de euro plasaţi la sucursala cipriotă, iar BNR nu putea să nu salveze situaţia.
Chiar Fondul de Garantare al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) avea un depozit de 100 de milioane de lei (circa 24 de milioane euro), la Bank of Cyprus (care a fost transferat în urmă cu trei săptămâni la Marfin Bank România), potrivit mai multor surse din piaţa bancară, citate de Mediafax.
Aşadar, când mai vorbim despre garanţii, trebuie să avem în vedere şi în ce bănci stau ele şi câtă încredere mai poţi avea în "fondurile de garantare".
Contactat pentru comentarii de ziarul BURSA, Aurel Şaramet, care pe site-ul FNGCIMM figurează drept preşedinte al instituţiei, deşi este învinuit într-un dosar pentru fraude bancare, ne-a declarat că această informaţie nu este importantă, indiferent dacă este adevărată sau nu. Domnia s-a ne-a precizat: "De ce este important dacă informaţia (n.r. că FNGCIMM ar fi avut un depozit la Bank of Cyprus, sucursala România este sau nu adevărată? Eu nu pot comenta mai mult. BNR ar trebui să ofere mai multe detalii".
Nici la BNR, însă, nu am prmit o confirmare, dar nici o infirmare a informaţiei.
Directorul direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză ne-a declarat: "Nu cunosc structura depozitelor (n.r. transferate de la Bank of Cyprus România la Marfin). Nu pot nici să infirm, nici să confirm această informaţie. Nu m-a interesat cine are depozite acolo. Atâta timp cât nu sunt reglementate în ţara noastră, nu mă interesează mai mult".
Voci din piaţă consideră că, deşi faptul că FNGCIMM avea u