Patriarhia Română a emis un comunicat prin care "solicită Uniunii Europene să înceteze finanţarea activităţilor care includ distrugerea embrionilor umani, în mod deosebit în domeniile cercetării, ajutorului pentru dezvoltare şi sănătate publică". Deci să blocheze unul din cele mai productive şi promiţătoare domenii ale cercetării.
Poate că reprezentanţii BOR îşi imaginează o gaşcă de cercetători alergând cu cleşti în mâini după femei gravide pe stradă pentru a le fura embrionii, sau chiar stând în fundul (aproape la propriu) cuplurilor în timpul actului sexual.
Din păcate pentru BOR (şi susţinătorii lor), acest comunicat/petiţie denotă, ca de obicei, o lipsă totală de înţelegere a metodei ştiinţifice în general, şi a cercetării celulelor stem embrionare, în special. Cum stau lucrurile în realitate?
În realitate, liniile de celule stem embrionare umane provin din embrioni de câteva zile (4-5 zile), rămaşi în urma feritilizărilor in vitro. Mai pe înţeles, cercetătorii amestecă spermatozoizii şi ovulele în "eprubete". Unele ovule se fertilizează şi încep să se dezvolte; după câteva zile (în jur de 5), ovulele fertizilate s-au divizat suficient încât să devină o sferă de aproximativ 100 de celule, numită blastocită; o parte din blastocite sunt implantate în viitoarele mame care recurg la feritilizarea in vitro. Cum fiecare ciclu de fertilizare in vitro produce foarte multe blastocite, după completarea sarcinii, familia trebuie să decidă ce va face cu restul de embrioni, care au fost păstraţi criogenic: pot continua să plătească pentru a îi ţine criogenaţi, pot alege să îi distrugă, sau pot alege să îi doneze cercetării. Aceştia din urmă reprezintă sursa celulelor stem embrionare umane. Uneori se întâmplă ca unii embrioni să prezinte mutaţii genetice, şi aceştia vor fi ori distruşi, ori donaţi cercetării. Asta e realitatea... "moment