Respiraţia neplăcută e întotdeauna o problemă delicată. Nu-i permite să-ţi afecteze viaţa, ci combate-o cu ajutorul plantelor! Respiraţia neplăcută e întotdeauna o problemă delicată. Nu-i permite să-ţi afecteze viaţa, ci combate-o cu ajutorul plantelor!
HALENA (respiraţia urât mirositoare) este în 80% din cazuri consecinţa unei proaste igiene orale. Bacteriile găsite în gură, mai ales sub limbă, au proprietatea de a degaja nişte compuşi volatili sulfuroşi urât mirositori. De asemenea, cariile sau infecţiile gingivale pot provoca halenă.
În alte cazuri, ea apare ca urmare a consumului ridicat de carne sau de brânzeturi. De asemenea, dacă se consumă fructe care fermentează în stomac, iar sucul gastric este insuficient, apare balonarea şi respiraţia urât mirositoare. Uneori, şi o sinuzită cronică, cu scurgerea secreţiilor prin gât, poate provoca halenă. Dar şi afecţiunile respiratorii, anemia, diabetul sau febra se pot manifesta prin acelaşi simptom.
Alţi factori care favorizează halena:
• Unele alimente: ceapă, usturoi, curry
• Alcoolul, tutunul.
► Păstrează o bună igienă a cavităţii bucale prin spălarea dinţilor şi prin folosirea aţei dentare după fiecare masă. Şi limba adăposteşte bacterii, aşa că trebuie curăţată periodic. Atenţie însă, nu-ţi curăţa limba cu perii periuţei, pentru căaceştia pot produce mici leziuni în care să se adăpostească bacteriile. Există periuţe speciale în acest sens.
► Dacă ai hipoaciditate gastrică, adaugă oţet sau lămâie la mâncărurile din carne, peşte sau ouă.
► Dacă ai probleme digestive, consumă cât mai des iaurt neîndulcit.
► Consumă cât mai multe legume cu frunze verzi. Datorită cantităţii mari de clorofilă conţinută, ele menţin respiraţia proaspătă.
► După o masă copioasă, bogată în carne, mestecă seminţe de anason, fenicul, mărar sau chimen.
► Clăteşte-ţi gura cu ceai de ec