Băncile ar putea să vândă de la anul portofolii de credite ipotecare către firmele de recuperare creanţe, după ce vor scădea din pretenţii, spune Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk, deşi există negocieri şi acum în acest sens.
Băncile negociază de mai multe vreme vânzarea unor portofolii de credite ipotecare către firmele de recuperare creanţe, însă discuţiile nu au trecut de nivelul preţului, spune Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală.
„Interesul încă există şi există şi discuţii, însă nu ne înţelegem la preţ, pretenţiile băncilor sunt prea mari”, spune polonezul de la conducerea Kruk, firmă care avea un portofoliu de creanţe de 1,3 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut.
Ignaczak adaugă că în unele cazuri băncile vor să fie plătite pentru 100% din valoarea proprietăţii sau să vândă ipotecile la pachet, în timp ce firmele vor să evalueze individual activele cumpărate. „În unele cazuri, poate 85% din valoare este o sumă corectă, însă trebuie să vedem ipoteca, să o evaluăm, şi pentru asta ne trebuie timp”, mai spune directorul Kruk, adăugând că procesul de evaluare este mai dificil decât în cazul creditelor de consum.
Ignaczak spune că băncile nu sunt încă forţate să vândă, din moment ce rata creditelor neperformante este relativ mică pe acest segment, însă anticipează ca aceasta va creşte şi că anul viitor vom avea prima tranzacţie importantă de vânzare a unui portofoliu de credite ipotecare, dar că vor exista oportunităţi şi în acest an. „Cu siguranţă se va întâmpla. Noi vom evalua orice oportunitate din piaţă”, adaugă directorul Kruk.
Potrivit polonezului, în piaţă ar mai fi existat astfel de tranzacţii, dar de mici dimensiuni. Altfel, firmele de recuperare au cumpărat şi creanţe rămase după ce băncile au executat ipotecile şi au vândut partea din credit