Gena defectuoasă identificată şi în organismul actriţei Angelina Jolie, din cauza căreia artista a suferit o dublă mastectomie, pentru a preveni un risc foarte mare de cancer, face obiectul unei dispute juridice intense în Statele Unite, unde o companie de biotehnologie îi revendică proprietatea.
Dezvăluirile făcute marţi în The New York Times de celebra actriţă americană nu ar trebui să influenţeze Curtea supremă din Statele Unite, însă aceasta trebuie să se pronunţe luna viitoare în litigiul care opune compania Myriad Genetics mai multor organizaţii de medici, pacienţi şi apărători ai libertăţilor individuale, care refuză ca genele să poată să fie brevetate, informează AFP.
Tribunalul de apel a autorizat, în august 2012, compania Myriad Genetics să breveteze genele "izolate" BRCA1 şi BRCA2, care se regăsesc în majoritatea formelor ereditare de cancer ovarian şi cancer mamar.
Myriad Genetics a depus deja nouă brevete pentru cele două gene, pe care această companie le-a izolat în anii 1990, făcând din această reuşită medicală un drept exclusiv de organizare a programelor de cercetare asupra acestor gene.
Mai mulţi cercetători, medici şi femei care suferă sau au suferit de aceste cancere, consideră că monopolul companiei Myriad Genetics împiedică punerea la punct a altor teste medicale şi îngrădeşte cercetarea fundamentală. Ei au iniţiat un recurs la cea mai înaltă instanţă din ţară, care s-a sesizat în noiembrie 2012 şi a ascultat argumentele celor două tabere în luna aprilie a acestui an.
Avocaţii reclamanţilor au întâmpinat cu emoţie şi bucurie demersul făcut de Angelina Jolie, care a vorbit în declaraţia ei publică despre costul prohibitiv pentru multe femei al testului de depistare a acestor gene.
Angelina Jolie, a cărei mamă a murit din cauza unui cancer ovarian, a declarat că un astfel de test costă circa 3.000 de dolari