41 de tari, sub egida Flotei a 5-a americane, au inceput sa faca manevre navale in Golful Persic. Ele vor dura pana la 30 mai 3013. O desfasurare de forte militare cum nu au mai fost vazute de la sfarsitul celui de-al II-lea Razboi Mondial.
Un purtator de cuvant american precizeaza: „Stabilitatea si securitatea in Golful Persic sunt foarte importante pentru intreaga lume. Noi supraveghiem toate actiunile si cerem tuturor tarilor prezente in regiune sa evite acte provocatoare”. E vorba de „ameliorarea capacitatilor internationale de a pastra libertatea cailor de navigatie mondiale”, a adaugat John W. Miller, comandantul Flotei a 5-a americane. El a amintit un amanunt de o importanta covarsitoare: O treime din traficul maritim petrolier mondial se efectueaza prin Stramtoarea Ormuz din Golful Persic.
Comunicatul american precizeaza ca aceste manevre includ operatiuni defensive vizand protejarea comertului international, exercitii anti-mine si actiuni de securitate maritima.
Nu numai Statele Unite si tarile europene sunt interesate de libertatea de navigatie prin Stramtoarea Ormuz, ci si tarile arabe petroliere, inclusiv Israelul care nu are zacaminte de petrol. In acest consens, manevrele actuale reprezinta avertismentul Occidentului adresat Iranului sa nu carecumva sa indrazneasca sa blocheze Stramtoarea Ormuz. Teheranul greseste din nou neluand in seama acest avertisment, si continuand sa ameninte cu blocarea stramtorii.
Liga Araba care deobicei, in trecut, se impotrivea oricaror manevre occidentale in apropierea granitelor tarilor arabe, de aceasta data si-a dat consimtamantul. Amenintarea atomica din directia Iranului le face sa fie deosebit de prudente. Toate tarile arabe, petroliere sau nu, se simt amenintate de politica belicoasa, atomica, iraniana. America e mult prea departe, Tel Avivul e aici, in inima Orientului Mijlociu. Daca cineva