O baie fără ferestre are nevoie de o amenajare specială pentru ca spaţiul să devină plăcut şi relaxant. În caz contrar, baia este întunecoasă şi dificil de folosit. O lucarnă, un zid din cărămizi de sticlă sau o faianţă deschisă la culoare, pusă în valoare de spoturi luminoase, poate fi o soluţie potrivită pentru o astfel de baie.
Descoperă 4 soluţii de design pentru baia fără ferestre:
1. Baia cu lucarnă
Într-o baie aflată la ultimul etaj, absenţa ferestrelor poate fi compensată printr-o lucarnă. Fereastra din tavan, poziţionată central, asigură lumină naturală în spaţiul mic al unei foste băi întunecoase. Când spaţiul nu permite construirea lucarnei, se face un tub de lumină naturală. Cantitatea de lumină va fi redusă, însă o poziţionare bună poate să salveze situaţia.
2. Baie cu spoturi luminoase şi aplică
Într-o baie fără ferestre, instalaţiile de iluminat trebuie alese cu grijă. Pe tavanul de la duş se pot instala spoturi luminoase pentru economie de spaţiu şi pentru ca sursa de lumină să fie protejată în această zonă umedă. În dreapta şi stânga ferestrei de la baie, alege un model de aplică în funcţie de preferinţele personale.
3. Baie deschisă la culoare
Când nu ai ferestre în baie, lumina electrică pare mai intensă într-o cameră deschisă la culoare. Amenajează, aşadar, baia în culori pastelate şi alege instalaţii sanitare albe. Acestea, împreună cu suprafeţele reflectorizante precum panourile de sticlă şi aplicele, creează o încăpere luminoasă, funcţională.
4. Baie cu zid de sticlă
Într-o baie unde nu se poate construi o fereastră în perete, o altă variantă este ca unul dintre pereţii interiori să fie făcuţi din cărămizi de sticlă. Baia este despărţită, astfel, de o altă încăpere a casei prin acest perete de cărămizi sau prin uşi mari, de sticlă. Dacă încăperea de alături este luminată natural, lumina va ajung