de C. MIERLUŞCĂ
16 mai 2013 22:30
1 vizualizare
A-A+ Borşul este o băutură foarte sănătoasă obţinută din fermentaţia tărâţelor de grâu. Borşul este cunoscut în special de români şi ruşi, datorită virtuţilor sale curative. Acest lichid acrişor este un tonic pentru multe boli. Are rol purificator al organismului şi de ameliorare sau chiar vindecare a anumitor afecţiuni. Conţine minerale şi un complex de vitamine B şi C, aminoacizi esenţiali şi carbohidraţi. Puterea terapeutică a borşului vine şi de la drojdia de bere care ajută fermentaţia, deoarece conţine vitamine din complexul B, vitaminele D şi H(biotina), enzime, minerale, în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor, seleniu, crom). Borşul este considerat cel mai bun leac la mahmureală, înlăturând simptomele intoxicaţiei cu alcool, ameţeala, durerile de cap, tremurul membrelor, senzatia de vomă. Borşul se recomandă în special după mesele copioase.
Cura cu borş pentru revigorarea organismului durează 20 de zile. Se bea câte un pahar, cu 15 minute înainte de masă. Borşul previne infarctul şi cancerul, se recomandă în diabet, artrită, gută, reumatism, hepatită, reduce colesterolul. Se recomandă în cancerul de colon, depresii, nevroze, tuberculoză, litiază urinară.
Se foloseşte extern în cosmetică. Se recomandă borşul preparat în casă: 1 kg. de grâu, 200 gr. mălai, 200 gr. de huşti (se folosesc tărâţe de la alt borş, sau 20 gr. drojdie de bere), o mână de frunze de vişin, mărar sau leuştean verde ori uscat. Tărâţele se amestecă bine cu mălaiul şi cu huştile, se adaugă 0,5 l. de apă călduţă. Plămada se lasă la dospit 20-30 de minute. Se adaugă frunzele mărunţite. Se toarnă 9 litri de apă caldă. Se acoperă vasul cu tifon şi se lasă la temperatura camerei 1-2 zile. La început se amestecă de câteva ori pe zi cu o lingură de lemn. După ce s-a acrit, se filtrează şi se pune în sticle. S