Guvernul va sesiza DNA pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, care au promovat o Notă privind achiziţia de soft educaţional Windows, în baza căreia au efectuat plăţi de aproape 9 milioane euro fără temei legal. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licenţe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro.
Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale - programe informatice folosite în sistemul de educaţie românesc.
Raportul arată că sistemul educaţional din România a folosit timp de 2 ani programe ale platformei Microsoft Windows fără să aibă licenţă, care expirase începând cu 30 noiembrie 2009. Acordul, denumit Microsoft Campus and School Agreement, fusese încheiat cu reprezentanţa Microsoft din Irlanda.
Ministerul Comunicaţiilor nu s-a preocupat de reînnoirea licenţelor pentru Ministerul Educaţiei, deşi în septembrie 2009 se încheiase un nou contract cu o asociere de firme din Germania, condusă de firma D-con.net AG, care nu acoperea însă şi necesarul de licenţe educaţionale.
Ministrul Educaţiei Daniel Funeriu l-a somat pe ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, să rezolve această problemă, acest lucru întâmplându-se însă abia în data de 19 ianuarie 2011, cu aproape doi ani după ce licenţele Windows expiraseră, arată raportul Corpului de Control al Guvernului. Contractul de achiziţie a fost semnat în luna august 2011.
Funeriu a umflat necesarul de Windows cu peste 70.000 de licenţe
Daniel Funeriu i-a comunicat lui Valerian Vreme că necesarul de licenţe Window