Metalurgistii germani au obtinut din partea patronatului o crestere salariala de 5,6%. Este sfarsitul politicii moderatiei salariale, practicata in Germania de mai bine de 10 ani si denuntata de partenerii europeni ei Berlinului?
Partenerii sociali ai metalurgiei germane (sectoarele auto, masini-unelte, metalurgie, electrotehnica) au convenit o importanta majorare salariala de 5,6% pentru urmatoarele 20 de luni, masura care se aplica tuturor celor 3,7 milioane de angajati ai acestui segment industrial. O crestere care pare sa raspunda pozitiv la numeroasele critici ale europenilor, care au asteptat ca Berlinul sa puna capat practicii moderatiei salariale permanente. Dar acest acord nu este decat arborele care ascunde padurea. Pentru ca Berlinul nu este pregatit pentru o majorare a salariilor la nivel general.
„Acest acord are darul de oferi securitatea necesara muncii noastre. El este marcat de fair-play si de clarviziune”, a comentat liderul federatiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger. „Acordurile noastre colective garanteaza o majorare care acopera inflatia, luand, de asemenea, in calcul evolutia productivitatii”, a precizat, la randul sau, presedintele puternicului sindicat IG Metall, Bertold Huber.
Practicata de mai bine de un deceniu, politica salariala germana a intarit competitivitatea intreprinderilor locale si a franat consumul intern si importurile, doua fenomene care explica, partial, insolentul dezechilibru economic dintre Germania si vecinii sai europeni. In acest context, poate fi considerata majorarea obtinuta de metalurgisti drept un semnal al schimbarii de optica? Nu neaparat. In ultimele luni, tot mai multe intreprinderi germane au decis sa-si asume libertatea de a adopta salariile la rezultatele economice, multe procedand, prin urmare, la o diminuare a acstora. Ceea ce demonstreaza ca majorarea obtinuta in cadrul acordu