Ministerul Agriculturii pregăteşte o nouă sesiune de proiecte, destinată modernizării fermelor de familie, noutatea fiind faptul că se va oferi un model-tip, scăzând astfel costurile accesării pentru potenţialii beneficiari.
50 milioane de euro vor fi banii care vor ajunge în mediul rural pentru modernizarea a aproximativ 1.000 ferme de familie, deschiderea sesiunii de proiecte, în cadrul Măsurii 121 - Modernizarea exploataţiilor agricole, din PNDR, fiind programată pentru luna viitoare. Deocamdată foarte clare sunt intenţiile declarate de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, de sprijinire a fermelor de familie destinate obţinerii de produse pentru consumul propriu şi comercializării surplusului. Cel mai probabil, pentru această sesiune va fi pus la dispoziţie şi un proiect-model, înlesnind astfel misiunea potenţialilor beneficiari şi scăzându-le costurile pentru întocmirea dosarelor.
Micro-credite pentru asigurarea contribuţiei fermierului
Cât despre sumele care pot fi astfel obţinute, Şeful Oficiului Judeţean pentru Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Ştefan Olaru, spune că se finanţează proiecte de până la 125.000 euro. Partea mai complicată este că fermierul trebuie să asigure cofinanţarea, sumele nerambursabile garantate fiind de 40%, cu posibilitatea de a creşte acest procent, în funcţie de câteva criterii (dacă fermierul are mai puţin de 40 de ani se acordă puncte suplimentare şi se măreşte procentul, dacă afacerea este în zonă defavorizată, de asemenea etc.), dar nu mai mult de 70%. Pentru banii pe care fermierii îi au de adus, Guvernul a aprobat crearea unui fond de garantare a creditelor acordate fermierilor. Este vorba atât de micro-credite pentru obiectivele de investiţii în domeniul agricol neeligibile prin PNDR, sau obiective de investiţii sub nivelul de finanţare al programului, cât şi de microcredite pentru asigura