Peste 100 de elevi de la scolile generale din Sãlasu de Sus si Sântãmãria Orlea, dar si iubitorii de naturã, au ocazia sã învete despre importanta speciilor protejate de florã si faunã din zonã, în cadrul unui proiect ce va demara la sfârsitul acestei sãptãmâni, la Sãlasul de Sus, cu ocazia Festivalului Narciselor. Este vorba despre proiectul educational ”Scoala de Biodiversitate.
Pãsãri, fluturi si flori rare la poalele Retezatului”, proiect finantat de Mol România în colaborare cu Fundatia pentru parteneriat. Adina Popa, coordonatorul proiectului spune cã acest proiect este parte a Programului ”Spatii verzi”, componenta ”Arii naturale protejate” si va fi desfãsurat de Asociatia pentru Soimãrit si Protectia Pãsãrilor de Pradã „Peregrinus” în parteneriat cu Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Primãria Sãlasu de Sus, Scoala Primarã Sãlasu de Sus si Scoala Gimnazialã Sântãmãria Orlea.
“Timp de 5 sãptãmâni, grupe de câte 20 de elevi de la cele douã scoli vor participa la lectii teoretice si practice în aer liber, pe parcursul cãrora vor descoperi detalii interesante despre geografia zonei si a ariilor protejate, modalitãti de cunoastere, observare si protejare a plantelor, fluturilor si pãsãrilor si vor asista la demonstratii de zbor cu pãsãri de pradã detinute legal de Asociatia „Peregrinus”. De asemenea, elevii vor avea posibilitatea sã îsi structureze cât mai bine informatiile acumulate prin intermediul jocurilor si activitãtilor interactive, dar si sã participe la activitãti de ecologizare”, spune Adina Popa.
Dupã finalizarea seriei de cinci cursuri, 10 dintre elevii care vor dovedi cel mai mare interes fatã de temele puse în discutie vor beneficia de sesiuni de training pentru a deveni ghizi juniori pentru biodiversitate.
În colaborare cu punctul de informare Sãlasu de Sus, ghizii juniori pentr