Cercetatorii americani au creat celule stem embrionare umane, plecand de la celule somatice, cu ajutorul tehnicilor de clonare similare celor prin care a fost creata oaia Dolly. Experimentul este o prima tentativa reusita dupa ani de zile de incercari esuate, informeaza AFP. Celulele astfel obtinute ar putea fi folosite la crearea oricarui tesut din corp.
Oamenii de stiinta au demonstrat pentru prima oara, prin cercetarile prezentate miercuri, ca este posibil sa creezi celule stem embrionare identice din punct de vedere genetic cu persoana de la care a fost prelevat materialul de baza.
Celulele stem embrionare sunt singurele celule capabile sa se diferentieze in toate tipurile de celule ale corpului, care se ridica la un numar de circa 200, si de a se multiplica nelimitat, avand, astfel, un potential terapeutic enorm.
Aceste celule ar reprezenta o solutie deosebit de promitatoare pentru tratarea bolii Parkinson, a sclerozei multiple, a bolilor de inima si a leziunilor maduvei spinarii.
Descoperirea prezentata de Shoukhrat Mitalipov, de la Universitatea de Sanatate si Stiinte din Oregon (Oregon Health Science University, SUA), intervine dupa un succes anterior, in 2007, in transformarea celulelor somatice prelevate de la o maimuta in celule celule stem embrionare.
Pentru a obtine celulele stem embrionare, cercetatorii au folosit tehnica clonarii ce consta in transferarea nucleulului celulelor somatice - in cazul de fata a fost vorba despre ADN-ul unui bebelus in varsta de opt luni - in ovule umane provenind de la donatori din care s-a scos ADN-ul propriu. Din ovule au putut fi ulterior prelevate celulele stem embrionare.
"Celulele stem obtinute prin aceasta tehnica si-au demonstrat capacitatea de a se diferentia, ca celulele stem embrionare normale, in diferite tipuri de celule: nervoase, hepatice si ca