Analiştii nu cred că Gazprom va fi dezmembrat, cel puţin nu în viitorul apropiat, iar argumentul este politic.
Gigantul rus al gazului, Gazprom, împlineşte 20 de ani, o aniversare care găseşte monopolistul rus într-o situaţie destul de complicată: se înteţesc cererile ca marea companie să fie ruptă în mai multe firme, totodată s-ar părea că Gazprom nu a ştiut sau a putut să reacţioneze la ultimele evoluţii de pe piaţa mondială. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova, Tom Balmforth, este rezumată de Ileana Giurchescu:
Anul trecut, a anunţat Gazprom, profitul net a scăzut cu 11 la sută, iar valoarea companiei la bursă a ajuns la sub 100 de miliarde de dolari, pentru prima dată din 2009.
Mai mult, finanţele companiei sunt acum anchetate de autorităţile locale, iar practicile sale - de Uniunea Europeană. Intuind situaţia fragilă în care se află Gazprom în acest moment, critici ai companiei au devenit mai radicali.
Vladimir Milov, fost ministru adjunct al energiei, a declarat la televiziunea pe internet Nevex.tv că Gazprom se confruntă de multă vreme cu o problemă profundă de strategie: a ignorat avertismentele că nu poate continua să fie inflexibilă în negocierea preţurilor sau să recurgă mereu la practici dubioase.
Experţii sunt de părere că Gazprom nu a reacţionat la timp la schimbările de pe piaţa mondială, în primul rând cele legate de exploatarea gazului în şist sau a gazului lichefiat.
Sondă pentru extragerea gazelor de şist în Polonia x Sondă pentru extragerea gazelor de şist în Polonia Statele Unite, care au rezerve mari de gaz în şist şi Qatar-ul, cel mai mare exportator de gaz lichefiat, s-au extins pe piaţa europeană, în detrimentul Gazprom.
În pofida acestor evoluţii, remarcă analistul Ildar Davleşin de la Capital Renaissance, Gazprom a continuat să insist