Povestea Alinei Miron: s-a născut într-un oraş ce numără puţin peste 30.000 de suflete. A învăţat la Iaşi, la Universitatea „Al.I. Cuza“. Aici a studiat însă limbile moderne, nu ştiinţele juridice. A ajuns specialist în Drept Internaţional, iar acum e pe cale să tranşeze un proces internaţional purtat între două ţări asiatice aflate de mulţi ani în conflict, Thailanda şi Cambodgia, ce are ca obiect o provincie situată la graniţă, pe care se află un templu construit acum mai bine de un mileniu. Alina Miron e un erou. Nu în România, ci în Thailanda, o ţară aflată la celălalt capăt al lumii. Locuitorii acestui stat, dar şi presa, au lăudat-o în ultima perioada datorită unei pledoarii, catalogată ca fiind de excepţie, în procesul purtat cu statul vecin, Cambodgia, un proces de o importanţă foarte mare pentru poporul thailandez.
Miza: 4,6 km pătraţi şi un templu budist
Scurt istoric: Thailanda şi Cambodgia poartă un proces, reînceput în 2008, la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, având ca obiect provincia Preah Vihear, ce are o suprafaţă de 4,6 kilometri şi pe care este construit un templu budist aflat în patrimoniul UNESCO, unul cu o importantă componentă simbolică pentru Thailanda. În paralel, în zonă au existat şi conflicte militare, soldate chiar cu zeci de morţi, în 2010. Statul thailandez a pierdut iniţial procesul pentru provincia situată la graniţă în 1962. Asta după ce vecinii, aflaţi atunci sub conducerea Kmerilor Roşii şi a temutului lider comunist Pol Pot, au prezentat mai multe hărţi prin care arătau că palma de pământ le-ar aparţine. Procesul s-a reluat imediat după ce templul de la Preah Vihear a trecut în patrimoniul UNESCO.
Din echipa angajată de statul thailandez pentru a aduce provincia în graniţele proprii se numără şi Alina Miron, născută în Paşcani, stabilită de mai mulţi ani în Franţa. La mijlocul lunii trecute, Alina