Apicultorii care şi-au dus familiile de albine la cules în zonele din sudul judeţului, pentru salcâm 1, au înregistrat o recoltă mai slabă decât îşi făcuseră planul.
Apicultori cu state vechi sau care au descoperit de curând potenţialul financiar al exploatării familiilor de albine au avut, în această primăvară, un prim cules, la rapiţă şi mierea de salcâm, sub aşteptări.
„Anul se arată nu prea bun în zona noastră. Rapiţa a fost compromisă din cauza secetei din toamnă. Marea majoritate a apicultorilor sunt dezamăgiţi, pentru că aşteptau recolta de la rapiţă şi, de obicei, se făcea. În plus a coincis şi cu salcâm 1 (în judeţ sunt cunoscute trei, chiar patru, perioade de cules la salcâm - n.r.). La salcâm, din cauza temperaturilor ridicate, n-a fost decât două-trei zile secreţie de nectar. Timpul a fost foarte - foarte scurt, dar mierea foarte bună, pentru cei care au prins perioada. Dacă o zi ai lipsit, în producţie se vede”, a declarat directorul Apicola Olt, Alexandra Ivan.
Recolta a fost, în medie, de 5-6 kilograme de la o familie de albine. Producătorii au ocazia să-şi vândă mierea la Apicola cu 15,5 lei/kg, însă consumatorul final ajunge să plătească între 24 şi 35 lei/kg. Deşi diferenţa este considerabilă, cei doi mari procesatori de pe piaţă către care se livrează, Complexul Apicol „Veceslav Harnaj” şi Institutul de Cercetare şi Producţie pentru Apicultură, au cheltuieli semnificative, spune directorul Apicola. E vorba de probele prelevate pentru analize de laborator costisitoare (pentru depistarea prezenţei antibioticelor etc.), de operaţiunile de filtrare, ambalare, etichetare, însă produsul finit este mierea medaliată la saloanele de profil. Membrii Asociaţiei Crescătorilor de Albine Olt, care au depăşit 500 în acest an, vând şi către alţi achizitori, uneori la preţuri mai bune, se mai plâng uneori că nu-şi încasează banii la tim