Un sarcofag roman vechi de 2.000 de ani a ajuns coş de gunoi, o barcă de 4.000 de ani -scrumieră, iar un tun vechi de 600 de ani e aruncat într-un colţ al şantierului şi riscă să fie dus la fier vechi
1 /.
La Muzeul Banatului din Timişoara, oraş care cochetează cu ideea de Capitală Culturală Europeană, se petrece un adevărat „genocid”.
Un sarcofag roman care a fost datat cu o vechime de două milenii, a devenit suport pentru materiale de construcţie, depozit pentru gunoaie-amestecate cu osemintele care şi ele ar trebui să stea depozitate altfel decât în nişte pungi de plastic. Sarcofagul a fost intact când a fost adus în Muzeu. Acum, este fisurat şi rupt în bucăţi. Pe acelaşi coridor, o barcă din Epoca Bronzului (veche de 4.000 de ani) găsită în apa râului Timiş, anul trecut, nu este conservată, iar muncitorii, care lucrează la renovarea muzeului, îşi sting ţigările în barcă.
Sit arheologic neglijat
Pe holurile muzeului mai este abandonat un tun din vechea cetate turcească, singurul care se mai păstrează în patrimoniul Timişoarei. Are lipit pe el un strat consistent de jeg, pânză de păianjen şi rugină.
În plus, în curtea Muzeului, zidurile străvechi ale fostului castel, de la 1300, se macină sub ploaie. Nici un butoi vechi de 8.000 de ani, din care abia au mai rămas câteva bucăţi şi care era considerat cel mai vechi obiect istoric din lemn găsit pe teritoriul de azi al României, nu este protejat.
Explicaţii contradictorii
În felul în care sunt păstrate artefactele, la finalizarea lucrărilor de consolidare a clădirii, Muzeul nu va mai avea ce să arate publicului. Directorul Muzeului, Dan Ciobotaru, spune că nu e nicio problemă majoră.
„Zona aceea nu e neapărat şantier. Barca e lăsată acolo ca să se usuce definitiv într- un curent de aer. Sarcofagul e foarte greu şi nu se poate mişca. În el ţinem oasele găsite la săpături