O problemă cu care se confruntă sistemul medical românesc e reprezentat de lipsa tot mai acută a specialiştilor în medicină, în special pentru Secţiile de Terapie Intensivă. Principala problemă cu care se confruntă medicii ATI este supraaglomerarea; în plus aceste secţii au foarte puţin personal, care e depăşit de numărul de pacienţi, şi de resurse, de foarte multe ori, limitate. În aceste condiţii, un medic trebuie să se ocupe de mai mulţi pacienţi în acelaşi timp. Astfel că medicii preferă să plece în străinătate unde pot lucra în unităţi spitaliceşti performante, cu salarii care ajung şi la 2.000 de euro pe lună.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România cere majorarea retribuţiilor, pentru ca venitul minim al unui rezident să ajungă a fi echivalentul a trei salarii medii pe economie, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, deoarece actul medical necesită decenţă pentru a se ridica la un standard înalt de calitate, dar şi pentru siguranţa pacientului. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a luat decizia ca, din acest an, medicii să fie plătiţi în funcţie de performanţă şi să se renunţe la statutul lor de bugetari.
„În România, medicii au încă statut de bugetari, iar acest lucru trebuie rectificat cât mai repede. Trebuie să evoluăm şi să-i privim pe medici strict pentru ceea ce fac, nu pentru statutul pe care îl au, acela de angajaţi ai statului“, a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
O secţie „problemă“
Tratamentul în cazul urgenţelor medicale, chirurgicale şi traumatologice necesită costuri mult mai mari şi aparatură de ultimă generaţie, spre deosebire de intervenţia programată din timp.
„Situaţia bolnavului critic trebuie rezolvată într-un fel. Nici Iaşul şi nici Clujul, n-au Spitale Regionale de Urgenţă, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii vrea să implementeze două mari proiecte. Unul dintre ele vizează Iaşul. Vrem