TIMISOARA. Cei care sufera de maladia Alzheimer sau cei care au in familie un bolnav evita sa vorbeasca despre asta. De cele mai multe ori, se tem de eticheta nemiloasa pusa de cei din jur: “S-a sclerozat!”, eventual condimentata si cu un banc pe tema.
Dincolo de prejudecati sau de indiferenta, boala este o problema cat se poate de serioasa, atat pentru suferinzi, cat si pentru familiile lor. Maladia Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecţiune degenerativa progresiva a creierului care apare la 12,5% dintre persoanele in varsta de peste 65 de ani. Semnele si simptomele caracteristice bolii sunt greu de recunoscut, astfel ca afectiunea este arareori diagnosticata timpuriu. In fapt, bolnavul de Alzheimer uita lucruri elementare. Uita ca trebuie sa se spele, uita cum sa se imbrace, unde locuieste iar, in fazele avansate ale bolii, nu-si mai recunoaste familia. Diagnosticarea timpurie a maladiei este esentiala. Vindecare nu exista, dar ea poate fi stopata in stadiile incipiente.
Un bolnav de Alzheimer are tendinta sa-si ascunda suferinta si arareori le spune celor din jur amanunte despre cosmarul prin care trece. Cel mai des, semnele sunt sesizate de cei apropiati.
„In momentul in care observa ca o persoana varstnica din familie incepe sa uite lucruri elementare, trebuie sa apeleze la un neurolog sau neuropsihiatru. Acesta va efectua cu pacientul teste de memorie specifice si va recomanda un RMN sau o tomografie. Asa va putea stabilii un diagnostic corect, daca este vorba de Alzheimer sau de o alta boala care prezinta semne asemanatoare” a declarat pentru opiniatimisoarei.ro medicul Mariana Lungulescu, care lucreaza cu bolnavi de Alzheimer.
In Centrul de Zi pentru bolnavii de Alzheimer de la Timisoara “suntem o familie”
La Timisoara exista un Centru de Zi pentru bolnavii de Alzheimer. Deschis in anul 2002 are o capacitate de 15 locuri