Scăderea bugetului Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a devenit un bun prilej pentru lansarea unei dezbateri publice pe tema mizelor oraşului, în contextul în care ne clujenii vor ca acesta să devină Capitală Culturală Europeană (CCE). Implicarea fondurilor de stat în proiecte culturale ar trebui să reflecte eficienţă, a apreciat directorul TIFF, Tudor Giurgiu (foto).
El nu a ascuns că festivalul cu care Clujul se mândreşte va avea de suferit din pricina subfinanţării cu care a fost tratat. Autorităţile locale se mândresc cu TIFF şi mizează că acesta va fi principalul atu al Clujului în proiectul pentru obţinerea titlului de CCE. În fiecare an, însă, contribuie cu aceeaşi sumă la organizarea festivalului, ignorând faptul că evenimentul s-a tot dezvoltat şi că, în mod firesc, şi nevoile financiare ar trebui să fie de altă dimensiune. În loc să crească, bugetul organizatorilor TIFF tot scade, iar aceasta pentru că autorităţile locale rămân constante cu finanţarea, iar cele centrale îşi direcţionează banii spre alte obiective.
Giurgiu a recunoscut că din pricina unor diferende avute cu fosta conducere a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), finanţarea pentru ediţia de anul acesta a festivalului a scăzut destul de mult. Nici Institutul Cultural Român (ICR) nu a mai alocat aceeaşi sumă, pe motiv că bugetul de care a dispus anul acesta instituţia a fost mult mai mic. Oricum, reprezentanţii ICR au anunţat că îşi doresc să sprijine în continuare marile evenimente culturale din ţară, precum TIFF sau Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, şi că în această direcţie nu îşi pot permite să conteze strict pe bugetul de stat. Ca atare, au transmis aceştia, s-au pus bazele Fundaţiei Culturale Române, sub umbrela căreia se vor aduna mai mulţi oameni de afaceri care vor avea disponibilitatea să contribuie cu finanţări masi