Raspunsul este simplu: pentru ca au fost evoluat impreuna cu oamenii. Este ideea avansata de un ultim studiu realizat pe aceasta tema si preluat de LiveScience.com.
Studiul arata că partenerii noştri canini s-au desprins evolutiv de lupi în urmă cu aproximativ 32.000 de ani, iar de atunci, creierul câinilor domestici şi organele lor digestive au evoluat în modalităţi foarte similare cu creierul şi organele umane. Lucrarea identifica, de asemenea, şi o origine mai îndepărtată în timp a câinelui domestic decât se credea şi susţine că împărţirea aceluiaşi mediu de viaţă a împins înainte evoluţia paralelă a omului şi câinelui timp de mii de ani.
"În timp ce domesticirea este asociată deseori unei creşteri mari în densitatea populaţiei şi implicit micşorarea spaţiilor în care locuiau oamenii, aceste caracteristici "nefavorabile" ale mediului şi-au pus amprenta asupra evoluţiei ambelor specii", conform articolului publicat în ultimul număr al revistei Nature Communications.
Momentul din paleoistorie în care câinii au fost domesticiţi nu este cunoscut cu exactitate, dar există mai multe variante. Un craniu de canid descoperit într-o regiune muntoasă din Siberia sugerează că primii câini au fost domesticiţi în urmă cu 33.000 de ani şi că se trag din lupi. O serie de analize genetice indicau însă faptul că în China câinii au fost domesticiţi în urmă cu abia 16.000 de ani.
Oricare ar fi poziţia cu privire la domesticire, toţi cercetătorii din domeniu sunt de acord că în urmă cu aproximativ 10.000 de ani câinii făceau deja parte din societatea umană. O serie de studii indică faptul că în sudul Chinei ar fi putut apărea primii câini domesticiţi. Pentru a înţelege această domesticire, Guo-dong Wang, genetician la Academia chineză de Ştiinţe, a analizat alături de colegii săi ADN-ul de la patru lupi, trei câini indigeni chinezi, un ciobănesc german, u