Odată cu sezonul cald, până şi cele mai nepăsătoare persoane încep să fie preocupate de siluetă şi recurg la diete. Specialiştii susţin că, pentru o siluetă de vis, nu trebuie să eliminăm total grăsimile din alimentaţie, ci doar pe cele nesănătoase.
Nutriţioniştii susţin că o dietă fără grăsimi este dezechilibrată. Pentru ca organismul nostru să funcţioneze la potenţial maxim, trebuie să includem în alimentaţie toate tipurile de nutrienţi: glucide, grăsimi şi proteine. Grăsimile dau energie organismului şi ajută la asimilarea vitaminelor A, D, E şi K. Totul este să delimităm grăsimile bune - HDL - de cele rele - LDL.
Ajută sistemele cardiovascular şi nervos
Grăsimile bune conţin o cantitate mare de acizi graşi nesaturaţi şi au o consistenţă moale şi la temperaturi scăzute. Omega 3 şi Omega 6 sunt grăsimi esenţiale polinesaturate pe care organismul nostru nu le poate produce şi de aceea este nevoie să le introducem prin alimentaţie. „Acestea sunt necesare pentru o bună funcţionare a sistemelor cardiovascular, reproductiv, imunitar şi nervos. În plus, Omega 3 şi Omega 6 reduc nivelul trigliceridelor şi, implicit, al riscului de infarct”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.
Principalele surse
Grăsimile Omega 3 pot fi găsite în uleiul de floarea-soarelui, de rapiţă, de in sau în produse care conţin aceste uleiuri, precum margarina de nouă generaţie sau maioneza. De asemenea, nucile, alunele, seminţele şi peştele gras oceanic sau de apă rece (macrou, hering, somon, ton, cod, sardină) conţin acest tip de grăsimi bune. Uleiul de rapiţă a revenit spectaculos printre uleiurile benefice sănătăţii, după ce s-a descoperit că este bogat în Omega 3. Este un ulei fragil, care nu rezistă la fierbere. De aceea, putem beneficia de acizii graşi din conţinut adăugându-l la salate şi la preparate marinate.
@