Opinii pro şi contra discutate la Muzeul Zemstvei, la o dezbatere publică despre rădăcinile homofobiei în societatea moldovenească, în ajunul lansării Festivalului „Curcubeul peste Nistru”.
Vizita comisarului european are loc la finalul Festivalului organizat de minorităţile sexuale din Moldova, festivităţi ce se vor încheia cu o paradă la Chisinau. Directoarea organizaţiei Genderdoc-M, Anastasia Danilova, a anunțat că marşul se va muta, conform sugestiilor Primăriei din centrul Chisinaului de pe bulevardul Stefan cel Mare in parcul de la Valea Morilor. Primăria afirmă că vrea să evite în felul acesta tulburarea ordinii publice pentru că pe același traseu și-a anunțat intenția de a manifesta un alt grup, care se opune galagios acordării de drepturi minorotăţilor sexuale. Anul trecut, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a declarat ilegală interzicerea unui mars similar in 2005 şi a condamnat guvernul la 11 mii de euro despăgubiri. Alla Ceapai a fost la o dezbatere pe tema homofobiei in Moldova şi a rădăcilor ei.
Discriminarea, implicit homofobia sunt ca la ele acasă în Moldova, iar în rândul populaţiei există un important potenţial de intoleranţă. Asta mi-au spus mai mulţi tineri, care au participat ieri seara la o dezbatere publică, unde s-a vorbit despre rădăcinile homofobiei în societatea moldovenească. Unul dintre moderatorii discuţiei, juristul Andrei Lutenco spune că însăşi omul este centrul de intoleranţă. Ea fiind cultivată în familie, stradă, şcoală, biserică şi alte instituţii:
Andrei Lutenco: „Centrul de intoleranţă e omul însuşi. Asta e rădăcina problemei. În tendinţa multor oameni de a găsi cauza problemelor în altcineva şi mai ales în cineva care e diferit de ei. Şi nu e vorba doar de homofobie, ci de multe alte feluri în care se manifesta discriminarea, în care se manifestă ura fie rasială, etnică sau de altă natură