Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, joi, la Suceava, că sistemul de sănătate românesc continuă să se afle într-o profundă criză definită de subfinanţare, de lipsa unor politici intersectoriale sau de deficitul de personal sanitar.
Astărăstoae a declarat, într-o conferinţă de presă, că politica demagogică privind finanţarea sistemului de sănătate continuă în România.
El susţine că este continuată astfel politica "aruncării prafului în ochi" şi că, deşi guvernanţii au anunţat că au majorat cu un miliard de euro bugetul Sănătăţii, în realitate bugetul alocat pentru îngrijirea pacienţilor din România a scăzut cu 18 la sută întrucât creşterea bugetară merge la plata arieratelor pe diferte domenii - medicamente, aparatură medicală.
"Atât FMI, cât şi UE au avut foarte multă grijă de cei care dezvoltă industria în domeniul sănătăţii, cea mai mare piaţă financiară legală din acest moment din lume şi s-a mai introdus şi directiva că orice se achiziţionează se plăteşte în 60 de zile din momentul achiziţiei", a spus Astărăstoae.
El a arătat că dacă banii nu sunt alocaţi direct sistemului de îngrijiri de sănătate, este pusă în pericol atât siguranţa pacienţilor, cât şi cea a corpului medical.
"Niciun ban nu merge direct către sistemul de îngrijiri de sănătate. Atunci acest sistem este marcat de inechităţi majore, acest sistem pune în pericol siguranţa pacienţilor şi siguranţa corpului medical. Există o mare demagogie lansată în urmă cu 21 de ani, când sănătatea şi educaţia au fost declarate priorităţi naţionale, dar niciodată nu au fost finanţate ca priorităţi naţionale", a precizat Astărăstoae.
El a mai spus că fără o rectificare pozitivă a bugetului, spitalele din România vor rămâne în luna octombrie fără finanţare.
"De aceea eu sunt îngrijorat, că l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor