În perioada 14-23 iunie, municipiul se vrea a fi „oraşul Festivalului Internaţional al Educaţiei“. Timp de zece zile, publicul din Iaşi şi nu numai va putea lua parte la un festival şi spectacol care va scoate domenii precum educaţia, cultura şi arta „în aer liber“. Ieri, la sediul Primăriei, a avut loc festivitatea de lansare a evenimentului.
Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE 2013 îşi propune să fie începutul unui proiect de valorificare a potenţialului cultural, educaţional, social, uman şi economic pe care îl are Iaşul, potenţial care poate îndrepta municipiul nostru pe calea obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană.
Manifestările de ieri au avut loc în prezenţa personalităţilor din sfera culturală şi educaţională, a reprezentanţilor partenerilor, sponsorilor şi susţinătorilor festivalului. Festivitatea de lansare a debutat cu un film de prezentare a festivalului şi s-a desfăşurat sub forma unei serii de alocuţiuni din partea celor prezenţi. Discuţiile au fost coordonate de către actorul Adrian Păduraru, iar primul care a ţinut un discurs a fost chiar primarul oraşului.
„Dacă vrem ca Iaşul să se transforme într-o mare capitală a culturii, dacă vrem ca oraşul în care trăim să iasă din conul de umbră al ultimelor decenii, dacă vrem ca Iaşul să redevină o cetate simbol pentru toţi românii, atunci va trebui să investim, în primul rând, în educaţie. Aşa a apărut Festivalul Internaţional al Educaţiei, care doreşte să promoveze oferta educaţională de excepţie a Iaşului. La Iaşi, chiar se face carte“, a declarat Gheorghe Nichita.
La doi ani după lansarea ideii festivalului şi după dezbaterea care a avut loc în cadrul „Forumului Iniţiativei Civice“, structură care şi-a asumat cooptarea elitelor ieşene din toate domeniile în susţinerea proiectelor majore ale comunităţii, iniţiatorii şi organizatorii FIE aduc în faţa publicului un