În plină cursă pentru reducerea datoriilor şi a deficitelor bugetare, Uniunea Europeană a intrat în recesiune în primul trimestru, iar zona euro şi-a continuat parcursul prin cel mai lung declin economic de la introducerea monedei europene, în 1999, cu principalul motor de creştere, Germania, alimentat „aproape exclusiv“ de cheltuielile populaţiei.
Şi economia franceză a intrat în recesiune, a doua din ultimii patru ani, iar în Europa de Est Polonia, cea mai mai rezistentă economie a regiunii, a evitat pe muchie de cuţit stagnarea.
Economia UE a scăzut cu 0,1% în primele trei luni ale anului în raport cu cele trei luni anterioare, când contracţia a fost de 0,5%. Cea mai mare economie a lumii a intrat astfel în recesiune, definită ca două trimestre consecutive cu evoluţie negativă. Economia zonei euro a scăzut cu 0,2% în perioada ianuarie-martie, acesta fiind al şaselea trimestru consecutiv de declin.
Cea mai mare economie a Europei, Germania, a evitat la limită recesiunea cu o creştere de 0,1%, după o cădere de 0,7% în trimestrul anterior. Avansul are la bază „aproape exclusiv“ cheltuielile efectuate de gospodării, potrivit institutului german de statistică, citat de agenţia Bloomberg. Investiţiile s-au redus în perioada analizată, iar comerţul net a avut o contribuţie minimă la creştere.
„Faptul că investiţiile, exporturile şi importurile au scăzut sugerează slăbirea cererii interne“, a afirmat Holger Sandte, analist la banca Nordea.
Un factor care a frânat revenirea economiei germane este, probabil, iarna neobişnuit de lungă. Aceasta a îngheţat activitatea din construcţii şi a redus încrederea oamenilor de afaceri, a explicat Bundesbank.
Economia franceză, a doua ca mărime din zona euro, a fost afectată în primul trimestru de asemenea de reducerea investiţiilor, scrie The Wall Street Journal. Mai grav, cheltuielil