Situaţia de care am avut parte ieri în centrul vechi al Capitalei- prăbuşirea unei clădiri- se poate întâmpla oricând. Un seism major va duce la un număr mare de victime prin prăbuşirea unei părţi important din acele clădiri. Acest articol nu are nici o legătură cu temele pe care le abordez în general dar simt nevoie unui protest faţă de indiferenţa autorităţilor faţă de siguranţa oamenilor.
De profesie sunt inginer constructor şi printre altele mă ocup şi de expertizarea şi consolidarea clădirilor. Prin natura situaţiei de multe ori am fost în centrul vechi pentru a vedea aceste clădiri cu ocazia diferitelor modificări sau amenajări şi ceea ce mi-a fost dar să văd depăşeşte ori limită.
Cea mai mare parte a clădirilor din Centrul Vechi al Bucureştiului sunt din punct de vedere structural într-o stare dezastruoasă şi prezintă pericol de prăbuşire.
Mare parte din ele sunt deja încadrate în clasa de risc seismic I dar multe nu au fost expertizate pentru a fi încadrate.
În multe din aceste clădiri au fost amenejate restaurante şi terase, dar în spatele finisajelor situaţia este una dezastruoasă.
Constatând aceste lucruri am considerat, din responsabilitate socială, că e cazul că fac o sesizare asupra acestui lucru la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Acest lucru l-am făcut oficial în anul 2011. În acele clădiri pentru a se putea amenaja restaurante trebuia obţinută autorizaţie de construire pentru modificarea de destinaţia în caz contrat neexistând posibilitatea legală ca primăria să dea autorizaţie de funcţionare. Pentru a se obţine autorizaţia era necesar avizul de la Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Răspunsul a fost unul scurt şi simplu: Primăria Generală dă autorizaţie de funcţionare fără a mai trece prin procedure de autorizare şi schimbare de destinaţie şi astfel se elimină acordul Inspectoratului de Stat în Construcţii. Insp