Comuna constănţeană Peşterea riscă să piardă 800 de milioane de euro. Suma ar trebui să fie investită, de către mai multe firme din Italia, Spania, Portugalia, în parcuri eoliene. Acestea sunt acum în aşteptare, după ce Ministerul Economiei a emis, luna trecută, un proiect de ordonanţă de urgenţă în cadrul căruia se prevede amânarea temporară, în perioada 1 iulie 2013-31 decembrie 2016, a acordării unui număr de certificate verzi.
Potrivit proiectului, recuperarea se va face, în ceea ce priveşte centralele electrice eoliene, după 1 ianuarie 2018. „Investitorii şi-au început proiectele având în vedere legi şi avantaje care au fost calculate. Din cauza acestor fluctuaţii legislative, investitorii fug“, spune primarul din Peştera, Valentin Vrabie, şi că dacă s-ar realiza investiţiile totale, de 800 de milioane de euro, comuna ar beneficia de 2,5 de milioane de euro, anual, la bugetul local.
Ce înseamnă 800 milioane euro pentru o comună
Afacerea este de circa 300.000 de euro pentru fiecare turbină, anual. La un număr de 230 de turbine care ar trebui instalate în comună, rezultă o cifră de afaceri anuală de 69 de milioane de euro. Numai TVA-ul din această sumă înseamnă 16,5 milioane de euro pe an, care ar fi ajuns în bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. În plus, 16% din sumă, respectiv impozitul pe profit, adică peste 11 milioane de euro, ar fi ajuns tot în bugetul Consiliului Judeţean Constanţa. „În plus, aceste investiţii ar fi creat cel puţin 600-700 de locuri de muncă la Peştera, permanent“, spune Valentin Vrabie. În prezent, comuna Peştera are un buget de investiţii de circa 400.000 de euro pe an, cea mai mare parte a banilor provenind tot dintr-un parc eolian. Primarul visează la ce ar putea face cu trei milioane de euro... „Aş fi dat de muncă la atât de mulţi oameni, aş fi putut să aduc firme care să facă lucrări, care ar fi angajat la rând