Hotelierii ar putea plăti anual o sumă fixă, chiar dacă nu au profit. Cel puțin asta se dorește prin introducerea impozitului forfetar, începând cu data de 1 iulie.
Ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini, a precizat că suma va fi calculată în funcţie de anumiţi indicatori şi, totodată, pentru fiecare cameră din hotel. Patronii hotelurilor spun că impozitul forfetar va duce la creşterea tarifelor sau, mai rău, la închiderea multor unităţi.
"Este un impozit care nu cred că îşi are obiectul. O să fie o taxă suplimentară, o cheltuială suplimentară care va duce la falimente, la închidere de hoteluri, la măriri de tarife, pentru că proprietarul unui hotel nu poate să suporte în întregime această taxă", a declarat Camelia Silveşan, reprezentantul unui hotel din Cluj-Napoca.
Mai mult, hotelierii clujeni sunt de părere că impozitul forfetar nu este altceva decât o taxă menită să aducă mai mulţi bani la bugetul de stat.
Cosmin Sindean, vicepreşedintele Asociaţiei Hotelierilor Clujeni a precizat că introducerea acestui impozit ar facilita pentru ei colectarea unor taxe suplimentare la stat într-un mod foarte facil.
„Este încă o cheltuială care se va reflecta în bugetul acestor hotelieri şi cu siguranţă că acesti bani vor fi luaţi din tot ceea ce înseamnă partea de construcţie, renovări şi calificări ale personalului", a precizat Cosmin Sindean.
Analiştii economici sunt însă de părere că, din punct de vedere financiar, impozitul îşi are rostul. Totuşi, aceştia spun că reprezentanţii ministerului trebuie să aibă grijă la modul de calcul şi de aplicare al acestuia, cel puţin aşa susţine analistul financiar, Iosif Pop.
"Impozitul se justifică în bună măsură pentru că sunt activităţi cu rulaj rapid şi ca atare şi cu posibilitate de evaziune foarte rapidă, dar precizez că trebuie aşezată pe raţiuni corecte. Pentru finananţe este o t