Igor Corman: „între ceea ce se declară la Bruxelle, ceea ce declară oficial autorităţile noastre şi ceea ce se întâmplă în realitate în ultimul timp, văd tot mai multă şi mai multă discrepanţă.”
Europa Liberă: Ce mesaj ar putea să aducă, cu această ocazie, când se va marca şi Ziua Europei, la Chişinău, Comisarul European pentru Extindere, Štefan Füle?
Igor Corman: „Vizita domnului Füle este una importantă, este de înţeles care e scopul acestei vizite. Ţinând cont de interesul Uniunii Europene, ca să dezvolte Parteneriatul Estic: cel puţin, până nu demult Moldova era considerată un potenţial caz de succes în cadrul Parteneriatului Estic.”
Europa Liberă: Se mai menţine interesul Bruxelles-ului pentru Republica Moldova?
Igor Corman: „Cu părere de rău, tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales, în ultimele luni, în ultimele săptămâni aici, la Chişinău, ridică mari semne de întrebare, în capitalele europene, inclusiv la Bruxelles. Noi cunoaştem aceasta foarte bine. Am văzut tot şirul de declaraţii foarte rele în legătură cu tot ceea ce se întâmplă aici, la Chişinău, toate aceste voturi care s-au produs în Parlament, toate aceste legi antieuropene şi felul în care se votează aici, în Parlament, sigur că comisarul Füle este, dacă pot să mă exprim aşa, responsabilul principal pentru relaţia dintre Bruxelles şi Chişinău şi, prin definiţie, reieşind din funcţia lui, el este cel care trebuie, să spunem aşa, până la urmă, să facă tot ceea ce poate personal.”
Europa Liberă: Dar ce mai poate el să facă? Oricum trebuie să discute cu clasa politică de la Chişinău şi, încă o dată, să le dea de ştire că trebuie să aibă grijă de soarta Republicii Moldova.
Igor Corman: „Da, aceasta, probabil, va face şi de această dată, va încerca, în ceasul al 12-lea să cheme, încă o dată la raţiune clasa politică. Interesul es