A venit momentul să tragem linie şi să aşteptăm rezultatele, după cea mai controversată, importantă şi decisivă decizie pe care premierul Victor Ponta şi-a asumat-o în acest an, numirea noilor şefi la principalele structuri ale Parchetelor. Spun asta acum, înainte ca Traian Băsescu să aprobe numirile acestora, pentru că în opinia mea, indiferent de rezultatele finale, implicarea premierului se diferenţiază clar de cea a preşedintelui.
În timp ce Victor Ponta şi-a asumat responsabilitatea de a debloca o criză a Parchetelor, care ţinea la sertar dosarele de corupţie, chiar cu riscul unui scandal mediatic, Traian Băsescu a negociat pentru a salva ce se mai poate din ultimul pol de putere care i-a mai rămas. Sunt unele opinii care spun că asistăm acum de fapt la un transfer de putere din acest punct de vedere, însă personal am unele reţineri, până când nu văd cum, dacă şi când se încheie acest subiect.
Victor Ponta a demonstrat că vrea soluţionarea dosarelor de corupţie care stau şi aşteaptă, rămâne ca şi preşedintele să probeze aceeaşi intenţie. Cât despre Laura Codruţa Kovesi, doar rezultatele mai pot să vorbească. Este semnalul pe care l-au dat cetăţenii, aşa cum a rezultat în urma sondajelor prezentate public : nu sunt atât de interesaţi de scandalul politic şi mediatic din jurul acestui subiect, cât de nevoia de a primi dovezi clare că există o luptă reală împotriva corupţiei.
Acesta este unul dintre motivele pentru care, din punctul meu de vedere, ar trebui ca şefii Parchetelor să fie atât de independenţi faţă de mediul politic, încât detaşarea lor de statutul unor personaje publice să apară în mod natural. Ei sunt tehnicieni şi atât, n-au culoare sau partizanate politice. În aceste condiţii, dacă miza numirilor a fost atinsă, vom afla până la finalul anului, când ar fi normal să apară şi primele rezultate. Va