Contrafacerea medicamentelor a devenit o preocupare majoră pentru laboratoarele companiilor farmaceutice, care încearcă să-şi intensifice colaborarea cu guvernele pentru combaterea acestui fenomen aflat în creştere constantă şi care implică o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii publice, consemnează joi AFP.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 10% din medicamentele comercializate pe plan mondial sunt contrafăcute. În anul 2011, astfel de medicamente reprezentau aproape un sfert din produsele confiscate în vămile ţărilor europene, procent care îl depăşeşte pe cel al ţigărilor. Profiturile rezultate de pe urma falsificării medicamentelor în întreaga lume sunt estimate la 75 de miliarde de dolari, mai mari decât cele obţinute din traficul cu droguri.
În acest context, compania Sanofi-Aventis a creat în anul 2008 un laborator de analiză a medicamentelor, ce verifică produsele suspectate de a fi contrafăcute şi care sunt comercializate sub brandul său. În ultimii cinci ani, acest laborator a verificat 20.000 de produse, multe dintre ele comercializate pe internet. Verificările constau în analiza ambalajelor şi a conţinutului chimic al medicamentelor.
'Toate grupele terapeutice sunt vizate' de contrafacerea medicamentelor, inclusiv patologiile grave precum cele cardiovasculare sau cancerul, avertizează directoarea acestui laborator, care însă este unicul de acest fel creat până în prezent de o societate din sectorul farmaceutic. Internetul este un vector major de distribuire a produselor false, mai ales în cazul 'site-urilor ciupercă', create şi închise apoi la scurt timp.
Pentru companiile farmaceutice, lupta împotriva contrafacerilor impune şi noi eforturi menite să facă mai dificilă falsificarea produselor, printre acestea numărându-se sigilarea ambalajelor, aplicarea codurilor de bare, înscrierea unei holograme pe ambalaj şi c