Revenirea creşterii economice ajută SUA să-şi reducă deficitul bugetar de la echivalentul a 7% din PIB anul trecut la 642 de miliarde de dolari anul acesta, sau 4% din PIB, cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, scrie agenţia Bloomberg.
Scăderea vine în condiţiile în care revenirea ajută guvernul să colecteze mai mult din taxe de la companii şi gospodării şi de la cele două bănci ipotecare pe care le-a salvat în timpul crizei financiare. La sfârşitul anului fiscal trecut, încheiat în septembrie, deficitul bugetar al statului cu cea mai mare economie din lume a fost de 1.100 miliarde dolari.
Cifrele au fost publicate de Biroul pentru Buget al Congresului, o comisie nepartizană. Estimarea pentru acest an este cu 203 miliarde dolari mai mică decât cea publicată în urmă cu doar trei luni.
Comisia anticipează că deficitul se va reduce la 3,4% din PIB în anul fiscal 2014 şi la 2,1% din PIB în anul următor, după care va începe să crească.
Estimările vin după ce Rezerva Federală New York a anunţat că gospodăriile încep să-şi reducă din datorii, care au scăzut cu 110 miliarde dolari în primul trimestru al acestui an. De asemenea, numărul de împrumuturi cu întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile s-a redus de la 6,3% din total la 6%. Cifrele sugerează îmbunătăţirea situaţiei financiare a gospodăriilor, dar şi că populaţia îşi va majora lent cheltuielile.
Comisia estimează, totodată, că veniturile din taxe colectate în actualul an fiscal, care se va încheia la 30 septembrie, vor fi cu 15% mai mari ca în anul anterior. Creşterea reflectă avansul economic şi faptul că Congresul a lăsat să expire o reducere a impozitului pe salarii şi a permis majorarea taxelor pe averile mari.
Veniturile bugetare vor urca anul acesta de la 15,8% din PIB la 17,5% din PIB, aproape de media ultimilor 40 de ani de 17,9% din PIB.
V