Sediile companiilor BP, Shell şi Statoil au fost percheziţionate de autorităţile europene antitrust care investighează dacă cei trei mari producători de ţiţei au colaborat pentru manipularea preţului petrolului timp de peste zece ani, aceasta fiind una dintre cele mai mari anchete din Europa după cea declanşată de scandalul manipulării dobânzilor Libor.
Comisia Europeană (CE) a anunţat că a efectuat „inspecţii neanunţate“ la sediile unor companii petroliere din Marea Britanie, Olanda şi Norvegia pentru a cerceta acuzaţii de „complot în transmiterea unor cotaţii eronate agenţiei de raportare a preţurilor pentru a manipula preţurile publicate pentru o serie de produse petroliere şi biocombustibili“.
Deşi autorităţile europene au refuzat să dez-văluie numele companiilor, British Petroleum (BP), a treia companie energetică în funcţie de mărime din lume, Royal Dutch Shell, din Olanda, şi purtătorul de cuvânt al companiei norvegiene Statoil, deţinută în proporţie de 67% de stat, au anunţat că cele trei grupuri sunt anchetate şi au asigurat că vor coopera cu autorităţile.
Potrivit oficialilor CE, grupurile au început cel mai probabil din anul 2002 să transmită date eronate referitoare la cotaţiilor petrolului, ceea ce a avut un impact uriaş asupra preţului benzinei.
„Pentru că preţurile sunt ţinute secret, şoferii şi consumatorii nu au de unde să ştie dacă preţul pe care îl plătesc la pompă reflectă corect cotaţiile“, a declarat un analist britanic pentru The Guardian.
Agenţiile de raportare a preţurilor publică date care stau la baza unor contracte de miliarde dolari în care se tranzacţionează petrol, gaze naturale şi electricitate şi care au impact asupra facturilor la energie plătite de gospodării, notează Financial Times. Agenţia căreia giganţii petrolieri
i-au raportat preţuri greşite este Platts, parte a grupului ame